Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat, vineri, că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recomandat membrilor Comisiei de revizuire a Constituţiei să renunţe la articolul care descrie exact puterile în stat, el arătând că se va medita la acest lucru.
"Este o discuţie care s-a purtat şi aici - dacă puterea executivă este desemnată ca fiind strict Guvernul, atunci unde este preşedintele, fiind evident că preşedintele are atribuţii de natură executivă foarte clare? Recomandarea Comisiei de la Veneţia este să renunţăm la articolul care descrie cine este exact puterea legislativă, cine este exact puterea executivă şi cine puterea judecătorească pentru că, în opinia domniilor lor, este suficientă forma actuală a Constituţiei", a spus Antonescu.
El a arătat că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au considerat că forma actuală a Constituţie este suficientă, pentru că vorbeşte de separarea puterilor în stat, de echilibrul puterilor în stat şi de cooperarea acestora fără însă a le defini foarte strict.
"Recomandarea domniilor lor, la care vom medita, este aceea de a nu mai descrie exact conţinutul celor trei puteri", a spus Antonescu.
Preşedintele PNL a spus, pe de altă parte, răspunzând unei întrebări, că se va ţine cont de observaţiile Consiliului Legislativ referitoare la proiectul de Constituţie, în condiţiile în care una dintre aceste observaţii era legată de definirea puterilor în stat şi de faptul că preşedintele nu mai este definit ca parte a puterii executive.
Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, în 10 iunie, un amendament formulat de senatorul PNL Tudor Chiuariu care stipulează că puterea legislativă este reprezentată de Parlament, puterea executivă - de Guvern şi puterea judecătorească - de ÎCCJ şi celelalte instanţe judecătoreşti.
Articolul 1, alineatul (4), care în Constituţia actuală are următoru