Augustin Mitu este politician, profesor la universitate, are o firmă de publicitate şi este şi senator. În aceste condiţii, ne mirăm cum a apucat să devină şi părinte. Dacă tot a apucat, l-am întrebat dacă a cotizat la fondul clasei, cum se vede şpaga din educaţie şi ce fel de oameni sunt miniştrii din acest sistem. Iată răspunsurile.
Sunteţi cadru didactic, părinte şi aţi fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Ce simţiţi când vedeţi la televizor examene cu procurorii la uşă?
Vreau să cred că este o situaţie punctuală, deşi sunt convins că poate anumite derapaje s-au mai întâmplat. Lucrăm cu oameni şi în sistemul de educaţie sunt foarte mulţi profesori cu diferite percepţii despre anumite sisteme de valori, ca să nu încerc să fiu foarte sofisticat. Ca atare, există şi uscături, ca în orice pădure. Vreau să vă spun însă că sunt foarte mulţi profesori serioşi, oameni extraordinari, aşa-numitele modele, dascăli cum am avut şi noi. Sunt în continuare. Eu chiar sunt surprins că mai sunt astfel de oameni în sistem, pentru că sistemul nu îi recompensează din punct de vedere material, aşa cum trebuie.
Aţi urmărit cu atenţie desfăşurarea evaluării naţionale pentru copiii de clasa a opta. Şi acolo au ieşit discuţii, s-a ajuns, evident, la politică, aşa cum se ajunge întotdeauna. Dacă până şi rezultatele obţinute de nişte copii de a opta duc la dispute politice, nu vi se pare un pic jenant?
E dureros, ruşinos şi jenant. Nu ştiuce e în mintea unor politicieni, de încearcă şi această zonă, care ar trebui să fie un pic separată, din punctul meu de vedere, de politică, pentru că e un interes global naţional. Să nu mai fie amestecată în această luptă politică! Dacă vreţi să ne referim strict la examenul de capacitate, a fost, din punctul meu de vedere, unul uşor şi o spun pentru că ştiu, prin comparaţie, ce a fost în anii anteriori. Pe de altă parte