Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) susţine că după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată, apreciind că astfel de abuzuri sunt inacceptabile.
UNBR cere partidelor, Guvernului şi Parlamentului să urmărească implementarea noilor Coduri ca pe un domeniu prioritar de interes naţional, potrivit unui comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit susţinerilor reprezentanţilor aleşi ai profesiei, în cauzele civile iniţiate după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată în procedura de regularizare a cererilor, mai înainte de fixarea primului termen de judecată.
"S-a apreciat că se procedează discreţionar şi abuziv şi, deşi reglementarea nu este o noutate absolută în legislaţia de procedură civilă română, s-a ajuns la situaţia blocării incorecte a accesului efectiv al cetăţeanului la justiţie. Noua legislaţie este percepută ca o reglementare ce permite aprecieri discreţionare, ceea ce este anormal. Jurisprudenţa contradictorie, în bună parte firească, este adesea estompată de abuzuri greu de explicat şi de înţeles de către clienţii nefamiliarizaţi încă cu prevederi legale menite a disciplina procesul şi, în final, apte să contribuie la soluţionarea cu celeritate a procesului. Astfel de abuzuri sunt inacceptabile", se arată în comunicatul UNBR.
Avocaţii mai arată că există situaţii în care evită să se angajeze în depunerea cererilor în justiţie pentru că, inexplicabil sub aspect legal, depunerea dovezii mandatului de avocat determină adesea automat, incorect, anularea cererilor în justiţie redactate de avocaţi, ca expresie a unei atitudini ostile profesiei de avocat.
"În contextul aplicării noilor Coduri, Cons