Greg Konieczny (foto), managerul Fondului Proprietatea (FP), spune ca nu se teme de eventualele efecte negative ale nationalizari fondurilor de pensii poloneze si chiar si in aceste conditii listarea secundara a FP la Varsovia trebuie sa se faca.
Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a propus la sfarsitul lunii trecute reducerea rolului fondurilor de pensii private prin plasarea unor active din portofoliul acestora intr-un vehicul national de investitii, o reforma menita sa diminueze datoria publica.
O alta optiune propusa de Guvernul de la Varsovia este ca participantii la fondurile de pensii private sa decida daca vor sa mai ramana in sistemul privat sau daca se transfera in sistemul de stat.
"Reforma fondurilor de pensii poloneze, dupa cum este schitata in acest moment, nu va avea, probabil, un impact semnificativ asupra investitiilor in actiuni si de aceea nu va afecta listarea secundara a Fondului la Varsovia. Din punctul nostru de vedere, listarea secundara ar putea atrage cerere substantiala atat din partea fondurilor de pensii poloneze, cat si din partea unui numar mare de investitori institutionali straini care nu au investit pana acum in companii romanesti", a declarat Greg Konieczny.
Fondurile de pensii private poloneze detin active in valoare totala de 280 miliarde de zloti (aproximativ 84,45 miliarde de dolari), echivalentul a o cincime din productia economica (PIB) a Poloniei.
Acestea sunt vazute ca motorul care a generat cresterea Bursei din Varsovia din ultimul deceniu, o buna parte din banii fondurilor fiind investiti in actiuni noi care veneau in piata poloneza. In prezent nu este clar daca guvernul polonez va decide si sa reduca nivelul maxim de investitii pe care fondurile de pensii le pot face pe bursa, insa daca acest lucru se va intampla nivelul de cerere din piata va fi puternic lovit.
Konieczn