Comisia Europeană a aprobat finanţarea a 248 de noi proiecte în cadrul programului Life+, care reprezintă fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele vizează acţiuni în domeniul conservării naturii, al schimbărilor climatice, al politicii de mediu, precum şi activităţi de informare şi comunicare privind problemele de mediu în toate statele membre. În total, ele reprezintă o investiţie totală de aproximativ 556,4 milioane de euro, din care UE va furniza 281,4 de milioane de euro, restul trebuind asiguraţi de aplicanţi.
În urma celei mai recente cereri de propuneri a Comisiei, care s-a încheiat în septembrie 2012, aceasta a primit 1.159 de propuneri.
Niciun proiect din România nu se regăseşte pe lista proiectelor selectate pentru finanţare. Totuşi, unul dintre proiectele Marii Britanii selectate în Life+ vizează conservarea populaţiilor de urşi bruni şi lupi din Munţii Apuseni. În cadrul proiectului “Life Connect Carpathians” se va interveni pentru restaurarea şi conservarea habitatelor naturale în pericol şi promovarea unui management adecvat în zonă.
Proiectul acesta şi încă unul din Marea Britanie – al Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor, ce vizează salvarea chirei mici – au obţinut o finanţare de 6,6 milioane de euro. În total, pentru cele nouă proiecte din Marea Britanie, a fost aprobată o finanţare de 22,6 milioane de euro.
Life+ este instrumentul financiar pentru mediu al Uniunii Europene şi are un buget total de 2,14 miliarde de euro pentru perioada 2007 – 2013. Comisia lansează în fiecare an câte o cerere de propuneri de proiecte Life+.
Beneficiar al Programului Life+ 2013 poate fi orice persoana juridică (organism public şi/sau privat, ca beneficiar unic sau în parteneriat), înregistrată în statele membre ale UE sau în Croaţia.
În România, programul se desfăşoară din 1999, până în prezent fiind f