În vara lui 2012 statul de drept a fost în real pericol. Anihilarea de către USL a instituţiilor democratice ale României a şocat prin maniera în care a fost făcută. SUA şi UE au intervenit prompt pentru a remedia situaţia. Timp de două luni, în România s-a instalat haosul. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
„Evenimentul zilei” vă prezintă cronologia celei mai grave crize politice de după căderea comunismului, criză în care instituţii importante ale statului de drept au fost anihilate la ordin politic.
Miercuri, 27 iunie 2012
● Monitorul Oficial este trecut din subordinea Camerei Deputaţilor în subordinea Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă.
● Urmează un lung şir de publicări arbitrare ale actelor normative.
Joi, 28 iunie 2012
● În ciuda deciziei Curţii Constituţionale, care a stabilit că preşedintele Traian Băsescu este îndreptăţit să reprezinte România lucrările Consiliului European, premierul Victor Ponta a plecat la Bruxelles. Decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial.
Vineri, 29 iunie 2012
● Prima decizie publicată în Monitorul Oficial de la trecerea în subordinea Guvernului este demisia lui Dan Voiculescu din Senat.
● Dosarul său de corupţie, ICA, a fost mutat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde era aproape de finalizare, la Tribunalul Bucureşti.
Marţi, 3 iulie 2012
● În sesiune extraordinară a Parlamentului sunt revocaţi din funcţii: preşedintele Senatului, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, şefa Camerei Deputaţilor. Revocarea s-a făcut cu încălcarea regulamentelor Camerelor, a deciziilor CCR şi a Constituţiei.
● În aceeaşi zi Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost şi el revocat şi înlocuit cu omul casă al PSD, Valer Dorneanu. Miza: doar Avocatul Poporului putea contesta la CCR ordonanţele de urgenţă ale Guvernului.
Miercuri