Medicii tulceni şi constănţeni au confirmat până în prezent două cazuri de infectare cu trichineloză, alte persoane din judeţul Prahova fiind suspectate de aceeaşi problemă de sănătate.
Potrivit directoarei Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Tulcea, Laura Militaru, cele două persoane internate în prezent în spitalele din Tulcea şi Constanţa fac parte dintr-un grup de 30 persoane care au venit din judeţul Prahova în comuna tulceană Ostrov pentru a munci pe o plantaţie de viţă de vie.
'Până în prezent avem confirmarea a două cazuri de persoane infectate cu trichineloză. O persoană este internată în spitalul din Tulcea, iar cealaltă - la cel din judeţul Constanţa', a declarat, joi, pentru AGERPRES directoarea Militaru.
Aceasta a mai spus că DSP Tulcea ţine legătura cu instituţia similară din judeţul Prahova, unde se efectuează analizele şi pentru celelalte persoane suspectate de infectare cu trichineloză.
Conducerea Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Tulcea a sesizat zilele trecute că ancheta în cazul focarului de trichineloză din comuna Ostrov este îngreunată din cauza comunicării dificile cu persoanele de etnie romă suspectate că ar fi consumat carnea unui porc infestat cu trichineloză.
'În condiţiile în care nu a mai rămas nicio urmă din carnea consumată, nu putem efectua analize pentru confirmarea focarului', a menţionat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.
DESPRE TRICHINELOZA
Trichineloza este o boala parazitara, o antropozoonoza determinata de un nematod din genul Trichinella si anume Trichinella spiralis.
Desi parazitul, agentul etiologic al bolii, a fost descoperit de Owen numai acum 166 de ani in urma (1835), totusi trichineloza pare sa fie destul de veche, fiind cunoscuta atat la om cat si