Ieri, la Târgovişte, o serie de evenimente au marcat Ziua Crucii Roşii din România. Două corturi ale Filialei de Cruce Roşie Dâmboviţa au fost amplasate – unul în Piaţa Tricolorului şi altul în Parcul Mitropoliei, unde voluntarii filialei au măsurat, gratuit, tensiunea arterială şi glicemia tuturor persoanelor care au dorit să facă acest lucru.
“Astăzi celebrăm 137 de ani de activitate umanitară”, ne-a declarat Eugen Florea, secretar Filiala de Cruce Roşie Târgovişte. “Crucea Roşie, de la înfiinţarea sa, a fost alături de populaţie şi iată că astăzi măsurăm tensiunea arterială, se efectuează demonstraţii de prim ajutor şi, de asemenea, se evaluează glicemia, aceasta chiar la primele ore ale dimineţii, urmând ca în cursul zilei să aibă loc acele operaţii de prim ajutor şi distribuire de materiale informative”, a mai precizat Eugen Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva, “pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie”.
Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române se regăseau importante personalităţi ale vremii: Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturdza, Gr.G. Cantacuzino şi dr. Carol Davila.
Primul preşedinte al Crucii Roşii Române a fost prinţul Dimitrie Ghica (18761897), iar sediul instituţiei era într-o aripă a actualului Spital Colţea din Bucureşti.
În 1919, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România adera la Liga Societătţlor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, în 1954, la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949. Principiile adoptate la Conferinţa Internaţională a Crucii Roşii, de la Viena, în 1965 şi reactualizate, în 1985, au stat la baza întregii activităţi a Societ