Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat vineri că a dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare în dosarele instrumentate de DNA pentru a vedea care sunt cauzele acestora şi a dispus, până în septembrie o evaluare a rezultatelor instituţiei.
Laura Codruţa Kovesi a spus, vineri, după un simpozion organizat de Uniunea Juriştilor din România cu ocazia Zilei Justiţiei, că săptămâna trecută a avut o întâlnire cu procurorii cu funcţii de conducere din DNA - structura centrală şi structurile teritoriale - şi a făcut o evaluare a activităţii pe semestrul întâi a acestui an, comparativ cu semestrul întâi al anului trecut.
"Cu ocazia acestei întâlniri am dispus o evaluare a tuturor rezultatelor, până în luna septembrie, când vom trage concluzii şi vom dispune măsuri pe câteva priorităţi care au fost stabilite, în primul rând pe continuarea investigării dosarelor de mare corupţie, pe infracţiuni de fraudă în achiziţii publice, infracţiuni care aduc atingere bugetului comunităţilor europene, pe stabilirea prejudiciilor şi bineînţeles pe numărul de achitări", a declarat procurorul şef DNA.
Kovesi a susţinut că, aşa cum reiese din ultimul bilanţ, nivelul achitărilor la DNA este la un procent de 10 la sută, iar în acest semestru au fost înregistrate număr de achitări definitive şi nedefinitive.
"Am cerut tuturor procuroruilor cu funcţii de conducere să verifice cu atenţie toate actele care sunt întocmite de procurori, sigur într-un cadru procesual şi aici mă refer în special la verificarea legalităţii rechizitoriilor care sunt transmise către instanţele de judecată. Am dispus o analiză a tuturor soluţiilor de achitare pentru a vedea care sunt cauzele acestor achitări. Este important să stabilim dacă achitările au avut la bază schimbarea probatoriului în faţa judecătorilor, dacă au avut la bază mod