Intrarea în vigoare a noii legi a achiziţiilor publice, prin care se pot atribui prin încredinţare directă contracte de lucrări de până la 100.000 de euro, fără TVA, a stârnit numeroase controverse, ceea ce a dus la faptul ca reprezenanţii Direcţiei de Achiziţii şi Servicii din cadrul Comisiei Europene (DG Markt) să vină în România pentru a analiza noul act normativ, promulgat recent şi de preşedintele Traian Băsescu.
Din delegaţie au făcut parte directorul pentru achiziţii publice din cadrul CE, Joaquim Nunes de Almedia şi expertul juridic din cadrul DG Markt, Katharina Vierlich. Aceştia au avut o întrevedere atât cu reprezentanţii Comisiei de Industrii, respectiv cu preşedintele acesteia, Iulian Iancu, şi cu cei doi deputaţi braşoveni membri în acast for, Emil Niţă şi Daniel Zamfir, dar şi cu şefii unor instituţii direct implicate, cum ar fi Ministerul Fondurilor Europene, ANI, DNA sau ANRMAP.
„Reprezentanţii Comisiei Europene au decis că pragurile de achiziţii stabilite de noul act normativ sunt corecte, ţinând cont că legislaţia românească se pune în acord cu cea europeană, dar şi pentru că România se aliniază la preţurile din Uniune”, a explicat Niţă.
Excepţiile de la lege, analizate de comisarii europeni
În ceea ce priveşte societăţile şi regiile de stat, care sunt exceptate prin noua lege de la procedurile privind achiziţiile publice, reprezentanţii Comisiei Europene urmează să analizeze legislaţia europeană, dar şi să verifice aceste societăţi care fac excepţi de la regulă.
„Legea va rămâne în vigoare în forma adoptată de Parlament, reprezentanţii Comisiei Eruoepene urmând să dea un verdict final în luna septembrie. Tot atunci, se vor pronunţa şi dacă societăţile din domeniul industriei de apărare vor putea face achiziţii fără a mai face licitaţii. Dacă Comisia Europeană va avea puncte de vedere tranşante asupra articolelor din l