Autoritatile cipriote au anuntat deschiderea unei anchete judiciare pentru stabilirea celor care se fac responsabili de degringolada financiara care a obligat insula sa recurga la un plan de salvare cu conditii draconice.
Ancheta penala se va concentra pe eventualele delicte comise intre 2006 si 2013 de indivizi care ar putea purta responsabilitatea crizei, a explicat procurorul general Petros Klerides. Potrivit presei locale, investigatia va viza transferurile de fonduri spre Grecia efectuate de banca Laiki, acum disparuta, vanzari frauduloase de titluri publicului, achizitii masive de bonduri ale Trezoreriei elene de catre aceeasi Laiki si Bank of Cyprus si dezvoltarea surprinzatoare a acestor doua banci in strainatate.
Comisia publica creata la inceputul lunii aprilie de guvern a renuntat sa ancheteze afacceri care fac obiectul procese in justitie, dar executivul a decis ca respectiva comisie trebuie sa-si continua activitatea in paralele cu ancheta penala.
Criza financiara cipriota, provocata in special de expunerea bancilor locale la datoria Greciei, a determinat statul sa elaboreze, la sfarsitul lunii martie, un plan de salvare ale carui conditii risca sa prelungeasca pe o perioada lunga recesiunea in care economia tarii a alunecat.
In schimbul unui credit de 10 miliarde de euro, Cipru a fost nevoit sa gaseasca 13 miliarde de euro, in special din restructurarea sistemului bancar, operatiune care s-a soldat cu pierderi importante de catre detinatorii de conturi in valoare de peste 100.000 de euro.