Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a declarat că o decizie privind aplicabilitatea referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari trebuie să vină din partea Curţii Constituţionale a României. Reprezentanții Comisiei s-au întâlnit ieri și astăzi, la București, cu factorii implicați în procesul de revizuire a Constituției, cu reprezentanții CSM și cu premierul Victor Ponta.
Răspunzând unei întrebări, Thomas Markert as declarat că o decizie privind aplicabilitatea referendumului din 2009, privind Parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari, trebuie să vină din partea CCR. "Cred că nu noi, ci Curtea Constituţională din România trebuie să hotărască dacă acest lucru este obligatoriu sau nu", a spus acesta.
Avertismentul Comisiei: Nu vă grăbiți cu lucrul la Constituție
Totodată, secretarul Comisiei de la Veneţia a eventuala amânare a organizării referendumului de modificare a Constituţiei României, despre care Victor Ponta a declarat că ar putea avea loc odată cu alegerile prezidențiale din 2014.
"Suntem foarte bucuroşi că am aflat că e puţin probabil ca această reformă să fie adoptată anul acesta şi că va fi mai mult timp pentru discuţii. Mai sunt şi alte elemente legate de poziţia Consiliului Legislativ, săptămâna viitoare va fi emisă şi o poziţie a Curţii Constituţionale şi ni se pare necesar să aveţi la dispoziţie suficient timp pentru a discuta în profunzime aceste aspecte".
Mesajul Comisiei de la Veneția, repetat în diferite forme, este ca politicienii să lucreze cu atențție și fără grabă la proiectul de revizuire: "Nu în această vizită ne vom exprima opinia în legătură cu acest proiect, ci mai târziu, într-o întâlnire ulterioară a Comisiei de la Veneţia. Ce aş vrea însă să subliniez acum este că aceasta este o reformă foarte importantă, sunt propuse mai mult de o sută de amendamen