În medie, o familie din România cheltuieşte lunar 2312 de lei, adică 91,7% din ce încasează. Mare parte din bani sunt cheltuiţi pentru consum.
Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I 2013, în medie, de 2312 lei lunar pe gospodărie (809 lei pe persoană) şi au reprezentat 91,7% din nivelul veniturilor totale ce se ridică la 2521 de lei, potrivit unei anchete realizate de Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari sume de bani dintr-o familie se cheltuiesc pentru consumul de bunuri alimentare şi nealimentare (71,5%), pe impozite şi taxe se alocă în medie 16,1% din venituri, iar pentru cheltuieli de producţie 9,3% din venituri. Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%).
Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2013, în medie, 41,9% din consumul gospodăriilor. De asemenea, o componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În trimestrul I 2013, aceasta a reprezentat 22,4% din cheltuielile totale de consum. În cadrul cheltuielilor cu locuinţa cea mai mare pondere a deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (18,8%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,2%) şi cele pentru educaţie (0,4%).
Unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodărie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare