Potrivit rezultatelor recensământului, în 2011, în România erau stabilite 16,2 milioane de persoane majore, la referendum au participat 8,4 milioane de alegători.
Aşa cum era de aşteptat, anunţarea rezultatelor oficiale ale referendumului din 2011 de către Institutul Naţional de Statistică (INS) a redeschis subiectul validităţii referendumului pentru demiterea preşedintelui din vara trecută. La fel de previzibil, cele două tabere rămân pe poziţii opuse.
Premierul Victor Ponta a ieşit public şi a afirmat că, întrucât 8,4 milioane reprezintă mai mult de jumătate din 16,2 milioane, referendumul declarat invalid de Curtea Constituţională a fost, în realitate, valid, iar Traian Băsescu trebuia să fie demis din funcţie, deoarece 87% dintre participanţi votaseră în acest sens. În scurt timp a venit replica şefului statului, care l-a calificat pe premier drept „iresponsabil" deoarece n-a luat în calcul numărul românilor din diaspora. Potrivit INS, în afara ţării s-ar afla aproximativ 750.000 de români, fără a preciza, însă, câţi dintre aceştia au împlinit vârsta de 18 ani.
Şeful social-democraţilor clujeni, Remus Lăpuşan, spune că Ponta are dreptate doar din punct de vedere politic. „Din punctul meu de vedere, e mai mult decât clar că, politic, preşedintele Băsescu a fost demis, dar, din jocul cifrelor şi prin decizia Curţii Constituţionale, din păcate, e din nou în funcţie. Dacă anul trecut am fi avut o actualizare a listelor electorale, cu siguranţă că rezultatul ar fi fost altul, dar acum asta e, nu mai avem ce face", a comentat Lăpuşan.
Şi pentru liderul PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, chiar dacă juridic e în funcţie, de facto, Băsescu a fost demis. „Nu se poate spune despre Victor Ponta că e iresponsabil. Personal am acelaşi punct de vedere ca şi domnul Ponta: acestea sunt cifrele corecte, cifrele reale şi, pe baza lor, a fost atins cvorumu