Zeci de elevi de la Liceul Dimitrie Bolintineanu au mers azi la Direcția Generală Anticorupție, pentru ultima probă a examenului de bacalaureat: proba din dosarul de luare de mită al directoarei. Plini de emoții, dar și încrezători în cunoștințele pe care le-au acumulat în domeniul șpăgii, absolvenții de clasa a XII-a au intrat în sala de audiere doar cu o coală albă și un pix.
”Sper să pic pe subiect și să iau un șapte. M-am pregătit toată seara trecută la dat mită profului de religie și dirigintei. Știu la perfecție acum toate etapele șpăgii: plicul cu bani, vorbirea codată de la telefon, n-ar trebui să am probleme aici. Unde am eu emoții e șpaga la mate. Acolo e greu, pentru că profa poate să te facă de bani, să te-ncurce la calcule”, ne-a spus un elev, chiar înainte de a intra la audieri.
Potrivit absolvenților care au ieșit de la audieri, subiectele din acest an au avut un nivel mediu de dificultate. Ei au avut de vorbit despre traficul de influență în schițele lui Caragiale și despre evaziunea fiscală în formă continuată din Moromeții. Ceva mai dificile au fost subiectele de tip grilă, unde elevilor li s-a cerut să răspundă la întrebări precum aceasta:
Între un profesor de religie și o profesoară de română are loc următorul dialog, cu o seară înaintea examenului de bacalaureat:
Leonard: Sărut-mâinile, doamna profesoară. Leonard sunt, de la Bolintineanu.
Doamna: Bună, Leonard.
Leonard: Sărut-mâna. Ce faceţi? Mă iertaţi că vă deranjez la ora asta.
Doamna: Deloc nu mă derajezi.
Leonard: Vă sun din partea doameni directoare.
Doamna: Da.
Leonard: Mâine sunteţi ocupată?
Doamna: Nu. Nu neapărat.
Leonard: Aţi putea să fiţi undeva la şase jumătate dimineaţa?
Doamna: Da.
Leonard: Înţelegeţi despre ce este vorba.
Doamna: Da, da.
La ce se referă profesorul de religie: @N_P