Scene incredibile de circ, de râs – dacă n-ar fi fost de plâns – s-au derulat ieri toată ziua la televiziunile de ştiri care au prezentat cu lux de amănunte toate emoţiile, bâlbâielile autorităţilor, îmbrâncelile şi nervii părinţilor care au crezut că li se arestează copiii în masă. Ce bine că la Bistriţa nu s-ar putea întâmpla niciodată aşa ceva !
Ca-n transă, privirile tuturor părinţilor din ţară sunt îndreptate în aceste zile spre liceul bucureştean Dimitrie Bolintineanu unde scandalul fraudei de la Bacalaureat ia proporţii de la o zi la alta.
Aproximativ 100 de elevi urmau să fie duşi, ieri, cu autocare de la Liceul „Bolintineanu”, unde au susţinut ultima probă de bacalaureat, la Poliţie, pentru audieri. Părinţii elevilor au protestat, unii dintre ei îmbrâncindu-se cu forţele de ordine, astfel încât, în cele din urmă, audierile au fost amânate – scrie Mediafax.
Nimeni nu-şi doreşte să dea şpagă. Dar toată lumea o face. Sub diverse forme, unele mascate, unele indirecte, altele făţişe – la Bac, la medic, la avocat, la vânzătoarea de la colţul blocului ca să ne păstreze sau să ne avertizeze în legătură cu produsele proaspete, la poştaşul care ne aduce pensia sau la şeful de secţie ca să ne învoiască fără să afle şeful cel mare.
Ca să fim siguri de succesul copilului, ca să iasă „bine pentru toată lumea”, ca să recompensăm noi salariile mici oferite de stat profesorilor, ca să fim „în rând cu lumea” şi să nu facem notă discordantă, ca să nu rămână copilul complexat că ceilalţi au în timp ce el nu are...
E o reţea întreagă în jurul nostru care funcţionează astfel, de la cele mai complicate până la cele mai simple structuri. Dar dacă tot ne dorim enorm - oare cum naiba am putea să reuşim să întrerupem odată cercul ăsta vicios al dării şi luării de mită...?
Foto: gândul.info