Tiberiu Niţu, Procurorul general al României a solicitat vineri conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti clarificări cu privire la aspectele prezentate în spaţiul public ca fiind contradictorii în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic "Dimitrie Bolintineanu".
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precizează într-un comunicat că, în legătură cu modalitatea de efectuare a unor acte de urmărire penală, nu se pot efectua în acest moment verificări, deoarece un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independenţa acestora.
"Numai după adoptarea unei soluţii poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnaţi, cu privire la eventuale încălcări ale normelor procedurale sau a sesizării Inspecţiei Judiciare", precizează comunicatul PÎCCJ.
Bogdan Staicu, şeful Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a precizat vineri că, în cazul elevilor audiaţi de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, au fost întocmite procese-verbale de citare, şi nu mandate de aducere.
"Au fost întocmite procese-verbale de citare în care s-a convenit data audierii. La acest moment, la Poliţia Capitalei se fac audieri. Sunt şapte procurori de la Parchetul Capitalei prezenţi acolo. Şi-au exprimat dorinţa de a fi audiaţi azi circa 20 de elevi, deja zece sunt implicaţi în audieri. Pentru ceilalţi s-au întocmit procese-verbale de citare şi vor fi audiaţi în zilele următoare, începând de sâmbătă, cu o pauză duminică, procesul continuând luni, astfel încât să putem să îi audiem pe toţi în legătură cu faptele descoperite de noi", a declarat Staicu.
Staicu a explicat că autocarele care s-au deplasat vineri la liceu au fost aduse pentru a facilita deplasarea celor care ar fi dorit să