Ziua de 5 iulie este cea mai neagră zi din istoria aviaţiei. Este şi cea mai neagră zi din viaţa a 16 familii, care şi-au pierdut pentru totdeauna fiinţele cele mai dragi. Pe 5 iulie 2010, 12 militari de elită ai ţării şi-au pierdut viaţa în catastrofa aviatică de la Tuzla. Printre ei şi căpitan comandor (pm) Cătălin Vincenţiu Antoche, din Focşani. În urmă cu 3 ani un AN 2 care aparţinea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu s-a prăbuşit la Tuzla în timp ce făcea un zbor de antrenament, iar 12 din cele 14 persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.
Doi ani mai târziu, pe 5 iulie 2012, istoria s-a repetat, de această dată la Buzău. 4 militari ai Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu de la Boboc şi-au pierdut viaţa după ce un IAR 316 s-a prăbuşit în apropierea DN 2 E 85, într-un lan de porumb. Printre ei şi maiştrii militari clasa I Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru, din Focşani.
Ieri, au fost comemorări şi la Tuzla şi la Buzău, la care au participat familiile militarilor, colegii lor, dar şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. La ora 9.00, la Ansamblul comemorativ de la Tuzla a avut loc o ceremonie în memoria militarilor care au decedat în accidentul aviatic din anul 2010. Aici au fost depuse coroane de flori, iar ministrul Duşa a discutat cu membrii familiilor celor 12 militari care au pierit în catastrofa aviatică de la Tuzla, după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit şi apoi a luat foc, chiar în apropierea aerodromului.
Tot ieri, în localitatea Poşta Câlnău, judeţul Buzău, a fost dezvelit monumentul ridicat în memoria celor patru militari căzuţi la datorie în anul 2012 şi a tuturor piloţilor militari căzuţi la datorie de-a lungul timpului. Anul trecut, pe data de 5 iulieşi-au pierdut viaţa căpitan-comandor Mitică Docuz, maistrul militar clasa I Viorel Cojocaru şi maistrul militar cla