Ne dorim un bronz frumos, obtinut intr-un timp foarte scurt dar de durata. Insa soarele arde, iar pielea noastra trebuie protejata impotriva arsurilor si altor afectiuni cauzate de razele ultraviolete din ce in ce mai agresive. Pentru o protectie corespunzatoare trebuie cunoscute mai multe aspecte.
Sa incepem cu ce inseamna SPF. De fiecare data cand cumparam o crema de protectie solara ne intalnim cu termenul SPF insa nu stim exact semnificatia sa. SPF – Sun Protection Factor (factor de protectie solara) este unitatea de masura universala pentru protectia impotriva razelor UVB sau UVA.
Razele UVB ataca pielea la suprafata, provocand arsuri (B vine de la “burn”- a arde în limba engleza), iar razele UVA penetreaza in profunzime atacand colagenul care da pielii elasticitate (A vine de la “ageing” – imbatranire in limba engleza).Cu razele UVA intram cel mai des in contact, patrund mai adanc in piele si sunt responsabile de imbatranirea si degradarea ei.
SPF masoara perioada de timp in care crema asigura protectie pielii impotriva arsurilor. Majoritatea persoanelor cu pielea deschisa la culoare pot tolera cam 10 minute de expunere la ultraviolete. Multiplicand cele 10 minute cu un SPF de 15, spre exemplu, se obtin doua ore si jumatate de protectie (150 minute).Parerea generala este ca, cu cat factorul SPF este mai mare, cu atat este mai bine.
In randul specialistilor insa parerile sunt impartite, unii sustinand ca un factor de protectie mai mare de 30 nu este recomandat, deoarece extra protectia pe care o ofera vine cu un cost si anume sanatatea pielii. Compusii chimici pe care ii contine crema pentru a asigura protectie fac mai mult rau decat bine, impiedicand chiar producerea vitaminei D.Pentru a fi siguri de alegere, trebuie consultat si un medic dermatolog.
Pentru un efect cat mai benefic, crema trebuie aplica