Cei mai mari zece producători farmaceutici locali au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de peste 550 mil. euro, în uşoară creştere comparativ cu nivelul din 2011, arată un calcul ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului.
Lupta la vârful producţiei a fost extrem de strânsă în 2012, în condiţiile în care diferenţa dintre lider (Terapia Ranbaxy) şi compania de pe locul doi (Europharm) a fost de numai 1,8 mil. euro.
Cel mai mare producător local s-a menţinut Terapia Ranbaxy, pe locul doi fiind fabrica Europharm de la Braşov, deţinută de britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK). Singurul producător cu acţionariat român din top zece este Antibiotice, deţinut de Ministerul Sănătăţii.
Prima închidere de fabrică din Europa de Est?
Săptămâna trecută, gigantul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunţat că intenţionează să închidă fabrica Europharm pe care o deţine la Braşov, din cauza unei „supracapacităţi de producţie“ a formelor orale la nivelul întregului grup, dacă în şase luni nu găseşte un cumpărător pentru fabrică. Anunţul a fost o surpriză în condiţiile în care GSK anunţa în urmă cu patru ani că face din România bază de export de 300 mil. euro pentru un atidepresiv. Chiar şi mai recent, Glaxo vorbea în termeni optimişti despre activitatea de export.
Europharm era totodată unul dintre cei mai mari exportatori farma, în 2011 spre exemplu, 60% din volumul de produse mergea la export, în circa 80 de state. La Braşov, GSK a transferat producţia unor medicamente precum antidepresivul Seroxat sau Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA.
Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013
ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a put