Două publicații din Italia citează astăzi surse și documente confidențiale care fac referire la activități de spălare de bani puse în seama Băncii Vaticanului.
Afirmațiile, extrem de grave, sunt făcute și de responsabilii cu derularea unei anchete care a durat mai bine de trei ani și care a avut în vizor instituția bancară a Vaticanului.
Institutul pentru lucrări religioase (IOR – aceasta fiind denumirea oficială a Băncii Vaticanului) nu ar fi realizat controale suficiente asupra clienţilor săi şi ar fi permis deţinătorilor de conturi să transfere sume importante în beneficiul altora, conform acelorași surse.
“Există un risc ridicat în modul de funcţionare al IOR, care nu îşi identifică clienţii cu precizie, putând fi folosit ca un ecran pentru a disimula operaţiuni ilegale“,
precizează anchetatorii într-un document citat de jurnalul Corriere della Sera.
Aceştia acuză de asemenea băncile italiene care au acceptat transferuri de la Banca Vaticanului fără a verifica originea fondurilor, care au fost transferate ulterior altor bănci, pierzându-se astfel lesne urma banilor.
“IOR poate deveni cu uşurinţă un vector pentru spălarea de bani de origine criminală“,
au subliniat anchetatorii, care contrazic ferm declaraţiile IOR conform cărora toţi clienţii sunt congregaţii religioase sau clerici.
“Există şi persoane private care, deoarece beneficiază de o relaţie privilegiată cu Sfântul Scaun, pot efectua depozite de bani sau deschide conturi”,
au precizat anchetatorii.
Ancheta se axează pe niște transferuri în valoare de 23 de milioane de euro efectuate în septembrie 2010 de către Banca Vaticanului către organismul de credit italian Credito Artigiano, din care trei milioane de euro au fost transferate către Banca del Fucino şi 20 de milioane către JP Morgan Frankfurt.
Transferul acestor fonduri a fost aprobat d