Lipsurile câinilor fără stăpân din SUA, precum proviziile reduse de mâncare pentru pui sau aglomeraţia din adăposturi, pălesc în comparaţie cu situaţia din România. Aici, "literalmente milioane de câini trăiesc pe stradă sau sunt condamnaţi la moarte în adăposturi mizere", scrie portalul huffingtonpost.com, preluat de Yahoo!News.
Jurnaliştii americani dedică un articol situaţiei câinilor maidanezi din ţara noastră, încercând pe de o parte să explice situaţia prezentă şi pe altă parte să lanseze un apel la adresa autorităţilor române şi europene pentru a lua măsuri în vederea soluţionării situaţiei.
„România este membră a UE. Alte state din UE ar trebui să se unească şi să pună presiune asupra României să îşi ajute populaţia canină cu un program de sterilizare finanţat de guvern şi cu program responsabil de îngrijire adecvată a câinilor existenţi”, sunt de părere jurnaliștii americani.
Cum s-a întâmplat însă ca situaţia din România să scape de sub control?
Totul a început în anii ’60, spun americanii, când comuniștii au decis să industrializeze România. Mii de oameni au fost forţaţi atunci să îşi părăsească locuinţele de la ţară şi să se mute la oraş. Înghesuiţi în apartamente mici, ei nu au avut de ales şi şi-au abandonat câinii. Animalele s-au înmulţit rapid şi au început să cutreiere străzile în haite, înspăimântând localnicii şi turiştii. Vârful abandonurilor canine s-a înregistrat în timpul regimului lui Ceauşescu, atunci când au fost iniţiate programele de demolare şi când alţi oamenii au fost forţaţii să se mute în apartamente mici, unde nu puteau ţine animale.
„După 20 de ani de democraţie, să dai vina pe vechiul regim comunist poate părea suspect. Problemele cu care se confruntă câinii din România au început în era comunistă şi au continuat imediat după terminarea ei”, scrie huffingtonpost.com.
Pot