Primesc de la Istanbul, taman din Taksim, buricul politic al momentului, o veste tristă: conducerea ICR de acolo va fi „eliberată din funcție”. Mă și gândeam cum de au scăpat de primul val de remanieri. Ei, iată că nu au scăpat… Paradoxal, meteahna politicii românești e că e previzibilă. În rele. Vestea e tristă pentru că îi știu pe oamenii de acolo, pe Silvana (Rachieru) și Alex (Bălășescu), cei care au gestionat până acum instituția. Știu ce le poate capul și ce utilă era prezența lor acolo pentru răblăgita de imagine a țării. Nu e doar un regret personal, diplomația românească pierde doi oameni valoroși în Turcia. Și știu ce spun, credeți-mă. Dar, da, așa e în politică, externă sau internă, totuna: intri și ieși după cheremul șefilor ierarhici. Și când erdoganii sunt nepricepuți, involuezi. Ar trebui să mă revolt, dar mi-e greață să discut diletantismul logicienilor diplomați vorbitori în dodii și în germană. Poate o faceți voi.
Aveți mai jos și comunicatul de presă, replica trimisă azi de ICR Istanbul (sublinierile aparțin autorilor):
05.06.2013
Comunicat de presă
ICR Istanbul a aflat din presa de marti, 04.06.2013, despre solicitarea presedintelui ICR, Andrei Marga de a elibera din functie conducerea sa. Motivul major invocat este calificativul „nesatisfăcător” acordat de comisia de evaluare mixtă ICR-MAE. Precizăm că am fost informati de acest calificativ în data de 17 aprilie 2013, calificativ contestat imediat prin solicitarea de a fi detaliate criteriile la care nu a corespuns activitatea ICR Istanbul si reevaluarea activitătii ICR Istanbul. Nu a fost primit nici un răspuns la această contestatie.
ICR Istanbul este condus din martie 2011 de către doamna Silvana Rachieru, istoric, doctor în istorie al Universitătii din Bucuresti cu o teză dedicată relatiilor româno-otomane între 1878-1908 si lector universitar la aceeasi un