IQ este prescurtarea pentru "Intelligence Quotient" - "coeficientul de inteligenta". Exista o serie de teste care va pot spune, cu oarecare aproximatie, cat de destept sunteti.
Ideea s-a nascut in urma cu un veac si se datoreaza psihologului si filosofului german William Stern, care a studiat psihologia personalitatii si a inteligentei.
Subiectul testului IQ este supus sarcinii de a rezolva o "baterie" de exercitii de memorie, spirit de observatie si gandire logica; in baza coeficientului de reusita se stabileste punctajul IQ.
Potrivit lui Stern, "inteligenta este aptitudinea generala a individului de a-si adapta constient gandirea unor cerinte noi; ea este capacitatea spirituala de adaptare generala la noile cerinte si conditii ale vietii".
Rezultatele testelor variaza cu o serie de factori, putand da rezultate diferite cu acelasi subiect la momente diferite, functie de starea de oboseala sau tensiune, chiar si de tipul de test abordat. Populatii diferite au IQ-uri diferite.
In practica, testele sunt folosite pentru prezicerea performantelor educationale, pentru determinarea nevoilor speciale sau a posibilelor performante ale unui angajat nou. Unele companii salarizeaza personalul in functie de IQ.
O persoana de inteligenta medie, normala, se situeaza la un IQ de 91-109. Tot ce este mult mai jos sau mult mai sus trece catre anormalitate.
peste 140: inteligenta de geniu - mari creatori 130-140: inteligenta superioara exceptionala - creatori, manageri foarte buni, specialisti de inalta clasa 120-130: inteligenta mult peste medie - studii superioare, rezultate deosebite la locul de munca sau in creatie 110-120: inteligenta peste medie - studii superioare, reusita majora la locul de munca 100-110: inteligenta medie superioara - termina mai greu studii universitare, dar cu efort poate aju