Nu numai telefonul mobil emite unde electromagnetice, ci toate aparatele electronice, toate dispozitivele care, în teorie, fac viaţa mai uşoară omului modern. Cu cât nivelul acestor radiaţii creşte, cu atât riscul de boli, în special de cancer, este mai mare, arată studiile.
Legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile şi apariţia cancerului este, în continuare, extrem de controversată, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le consideră oficial un pericol „posibil“ de cancer încă din 2011, în clasa de risc 2B (alături de alte 265 de substanţe şi de factori).
Cercetătorii au asociat folosirea intensă a telefonului mobil cu dezvoltarea unei forme de cancer cerebral numită gliom. În cele mai multe situaţii, boala se tratează greu şi rata de supravieţuire este redusă. Clasificarea OMS s-a bazat pe un studiu din 2004 care arăta că persoanele care utilizează intens telefonul mobil timp de 30 de minute pe zi, timp de zece ani, au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta tumoarea la nivelul trunchiului cerebral decât cele care nu sunt atât de împătimite de telefonul mobil.
Pentru a limita cât mai mult riscurile pe care le pot avea câmpurile electromagnetice asupra noastră, specialiştii ne recomandă să: Scoatem mereu din priză dispozitivele electrocasnice pe care nu le folosim (emit unde electromagnetice şi atunci când nu sunt utilizate, dacă sunt în priză). Să încercăm pe cât posibil să păstrăm o distanţă de cel puţin 30 de centimetri de orice aparat electric. Câmpul electromagnetic se reduce considerabil de la 30 de centimetri încolo. Scoatem televizorul şi calculatorul din dormitor. Folosim handsfree atunci când vorbim la mobil, fiindcă dacă ţinem mobilul lipid de corp tot timpul, ne expunem unui nivel mare de unde electromagnetice. Dacă îl îndepărtăm cu numai 5 centimetri de corp, intensitatea câmpului scade cu aproximativ 75%. De asemenea, nu trebu