Dacă anunţul Vaticanului că Papa Ioan Paul al II-lea va fi canonizat n-a mai surprins pe nimeni, vestea că şi Papa Ioan al XXIII-lea va trece în rândul sfinţilor i-a lăsat pe câţiva cu gura deschisă. Canonizarea celor doi suverani pontifi, anunţată vineri, a aruncat într-un con de umbră un alt eveniment important: publicarea singurei Enciclice scrise „de patru mâini”, adică de cei doi papi aflaţi în viaţă, scrie „Irish Times”.
„Santo subito” („Faceţi sfânt curând”) se striga în Piaţa San Piedro, în aprilie 2005, când Papa Ioan Paul al II-lea a trecut în rândul celor drepţi. Voinţa credincioşilor se împlineşte opt ani mai târziu, când Vaticanul a decis că îndrăgitul suveran pontif a îndeplinit toate condiţiile ca să fie declarat sfânt.
În 2005, o măicuţă franceză, pe nume Marie Simon-Pierre Normand, a fost vindecată de boala Parkinson, iar şase ani mai târziu, în ziua beatificării Suveranului Pontif polonez, o femeie din Costa Rica, Floribeth Mora, a fost vindecată în mod inexplicabil de anevrism cerebral. Ambele femei s-au vindecat după ce rudele şi prietenii lor s-au rugat pentru el la Papa Ioan Paul al II-lea.
În vreme ce unii clerici susţin că e prea devreme ca Papa Ioan Paul al II-lea să fie canonizat, numirea ca sfânt a Papei Ioan al XXIII-lea este oarecum justificabilă, având în vedere că vine la 50 de ani de la moartea acestuia. Canonizarea celor doi suverani pontifi pare „o inspirată mişcare de relaţii publice”, scrie „Irish Times”, care sublinează că Papa Francisc a ars o etapă în procesul de canonizare a Papei Ioan al XXIII-lea - n-a cerut dovada unei a doua minuni.
N-a fost fixată nicio dată pentru canonizarea celor doi suverani pontifi, însă presa italiană susţine că ceremoniile vor avea loc în toamna acestui an.
„Lumen Fidei” („Lumina credinţei”), singura Enciclică scrisă „de patru mâini”, adică de cei doi papi aflaţi în via