Fostul ministru al Afacerilor Externe al României Teodor Baconschi şi-a lansat ieri la Chişinău cartea „Legătura de chei”, o mărturie diplomatică sub forma unui dialog cu Armand Goşu, fostul său consilier, cunoscut politolog şi publicist.
„Această suită de dialoguri descrie contextul intern şi internaţional în care mi-am îndeplinit mandatul în fruntea Ministerului român al Afacerilor Externe, de la sfârşitul lui 2009 până la începutul lui 2012... E o mărturie subiectivă – corectă în raport cu faptele –, dar inspirată din lectura personală asupra istoriei în timp real”, scrie autorul în prefaţa volumului.
Mărturii diplomatice
„Diplomaţia este o legătură de chei cu care se deschid uşile importante”, a explicat Teodor Baconschi metafora din titlu, inspirată din experienţa sa diplomatică de 15 ani, care, după cum le-a mărturisit celor prezenţi la lansarea de la Librăria din Centru, l-au făcut să-şi înţeleagă mai bine ţara, dar şi lumea.
„Graţie acestei pasiuni şi vocaţii, am făcut şi acumulat experienţe care mi-au deschis un orizont cu adevărat global, făcându-mă să înţeleg mai bine ţara mea şi, în acelaşi timp, să devin mult mai abil în descifrarea tabloului foarte complex, de multe ori confuz al lumii în care trăim. Diplomaţia românească s-a maturizat, fără să fie un instrument perfect, dar, în orice caz, a trecut testul erei democratice şi astăzi pot să spun că avem capacitatea de a influenţa centrii nervoşi ai planetei, astfel încât să ne putem pune în practică agendele”, a menţionat ex-ministrul de Externe.
„Prietenii Moldovei”, iniţiativa lui Baconschi
Teodor Baconschi a menţionat că „nu a economisit cuvinte şi pagini pentru Republica Moldova” în cartea sa. El a subliniat importanţa ţării noastre pentru România, dar şi rolul pe care îl are noua generaţie de politicieni moldoveni (referindu-se la fostul premier Vlad Filat şi actua