Nu stiu daca actiunea procurorilor de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti a continut ilegalitati si abuzuri. Daca au existat, ele trebuie sanctionate fara ezitare.
Ceea ce este evident insa de pe acum este ca ea a avut un aer de amatorism si improvizatie inadmisibil, iar cea mai grava a fost balbaiala mandatelor de aducere. Si acest aer de neseriozitate a lasat loc de suspiciuni si critici.
Dincolo de acest aspect absolut regretabil, actiunea in sine este justificata si necesara. Pentru ca era inadmisibil ca elevi care au fraudat examenul, care au mituit profesorii, sa plece apoi acasa cu o diploma perfect valabila. Exemplul dat societatii trebuie sa fie unul dur, relevant si inhibitoriu pentru alti doritori.
Pana la urma, in toata aceasta poveste, nu doar profesorii sunt vinovati. Absolventii nu mai sunt niste copii. Sunt la varsta la care pot conduce masina, se pot casatori, pot avea la randul lor copii, pot vota. Sunt niste adulti, cu drepturi si responsabilitati de adulti, care au incercat sa treaca un examen prin frauda, care au dat mita si trebuie sa plateasca pentru faptele lor.
Cand un tanar de 18 ani da cu masina, eventual de lux, peste cineva, este pus la zidul infamiei ca un criminal si un ticalos, cand da mita la examen, este un copilas abuzat de procurori.
Parintii nu sunt nici ei niste victime. Banii pentru mita vin in general de la ei. Sunt complici, daca nu chiar autorii morali ai coruptiei copiilor lor. Acesti parinti au fost dispusi sa cumpere iluzia competentei odraslelor.
Mai apoi le vor plati o patalama pe la mai stiu eu ce fabrica de diplome obscura si vor deveni semianalfabeti licentiati, fara competente, fara sansa intr-o societate concurentiala, dar educati temeinic in spiritul furtului si al fraudei. Cui foloseste?
Sigur ca nu toti absolventii de la