Pompiliu Bota, omul care a clonat practic barourile tradiţionale de avocaţi din România şi a deschis în fiecare judeţ al ţării câte un barou paralel celui tradiţional, a fost prezent, vineri dimineaţă, la Tribunalul Suceava, unde s-a judecat recursul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava privind respingerea propunerii de arestare preventivă a acestuia, dar şi recursul declarat de Bota faţă de interdicţia de a părăsi ţara.
Acum o săptămână, Pompiliu Bota, din Bucureşti, şi alţi avocaţi de-ai săi, majoritatea din judeţul Suceava, au fost luaţi de acasă de poliţişti, după 36 de percheziţii domiciliare, şi aduşi la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.
Bota şi alţi cinci avocaţi (Marcel Dan Roibu - consilier local în municipiul Suceava, Daniela Brânduşa Maxim - decan al „Baroului Bota” Suceava, Adriana Liliana Caisîn, Dumitru Roland Mândrilă, şi Ionel Marian Jurgiu - decan al baroului similar de la Botoşani) au primit ordonanţe de reţinere, petrecându-şi noaptea în arestul poliţiei judeţene, sub acuzaţia că îmbracă ilegal roba de avocat, că au păcălit sute de persoane, dându-se avocaţi, şi că fac parte dintr-un sistem care „constituie una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa stabilităţii şi credibilităţii sistemului judiciar din România”.
Singurul care a ajuns în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă a fost Pompiliu Bota, însă a fost lăsat în libertate cu interdicţia de a părăsi ţara.
Restul celor cinci avocaţi, precum şi alţi trei puşi sub acuzare în acest dosar au primit interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.
Pompiliu Bota: „Dacă eu l-am înşelat, înseamnă că l-au înşelat şi magistraţii”
Înainte de judecarea recursului, Pompiliu Bota, apărat de un avocat din oficiu (din baroul tradiţional) a aflat că la dosar s-au depus de către anchetatori noi documente. Unul dintre acest