Turneul susţinut de Victor Ponta în Asia Centrală şi de Est a deschis un drum deosebit de interesant pentru România într-o zonă efervescentă din punct de vedere economic şi geopolitic. Apropierea de Asia este o mişcare inteligentă în politica externă a oricărui stat din Europa – cu atât mai mult, în abordarea unei ţări ca România.
Prin Europa, la „încălzire“
Trebuie amintit că turneul asiatic a fost întreprins după o prezenţă externă foarte consistentă a premierului Victor Ponta, în plan extern, de la începutul acestui an. Primul-ministru al României s-a aflat în aceste luni în state importante ale Uniunii Europene, fie în vizite oficiale, fie la evenimente ale socialiştilor europeni, care au ajuns la rândul lor să-l privească pe Ponta drept unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai stângii.
Franţa, Danemarca, Germania sunt ţări în care Victor Ponta a avut întâlniri la cel mai înalt nivel, la foarte puţin timp una după alta, ceea dă o anvergură acestui turneu european, aproape fără precedent pentru diplomaţia românească a ultimilor ani. De asemenea, să nu uităm faptul că Victor Ponta a fost invitat să susţină candidaţi socialişti în ţări precum Italia, Ungaria sau Bulgaria, ceea ce arată că partenerii săi din familia politică a socialiştilor europeni îl percep ca pe un atu electoral. Asta spune multe despre modul în care Ponta a crescut în ochii partenerilor externi politici sau statali ai României.
În fine, merită remarcată şi prezenţa lui Victor Ponta la Consiliul European, într-un moment foarte important pentru UE. Acest eveniment a consfinţit acceptarea lui Victor Ponta în rândul liderilor politici europeni şi faptul că premierul poate fi un bun apărător al intereselor României în cadrul UE.
După acest turneu european amplu, au urmat vizitele din Asia, ceea ce într-un fel punctează de o manieră simbolică modul în care România îşi p