Reutilizarea unor terenuri, folosirea de materiale naturale, produse local şi a unor sisteme care asigură eficienţa energetică transformă o construcţie normală în una prietenoasă cu mediul şi cu bugetele proprietarilor.
Beneficiari, potenţiali beneficiari sau specialişti implicaţi în proiecte de clădiri eficiente enegetic s-au întâlnit în această săptămână la Cluj într-un eveniment organizat de Romanian Green Building Council (RoGBC), în primul oraş din ţară unde proprietarii de clădri cu certificare oficială beneficiază de reducere de 50% la plata impozitului.
În noiembrie 2012, Transylvania College a inaugurat prima şcoală verde din Cluj, încadrată în clasa energetică A, dar fără să aibă certificare internaţională de clădire ecologică. Reprezentanţii campusului din Gheorgheni au explicat că în realizarea proiectului au fost vizate principii ca asigurarea confortului termic prin utilizarea materialelor eficiente termic şi a izolaţiilor performante pentru a reduce costurile de întreţinere ori utilizarea materialelor naturale.
„Am folosit materiale naturale în construirea clădirii, dar şi sisteme solare pentru încălzirea piscinei", a menţionat Monica Raţiu, arhitect implicat în proiect, în cadrul evenimentului RoGBC. Un alt proiect în listele organizaţiei este un bloc de locuinţe din cadrul unui ansamblu din Gheorgheni. „Studium Green a fost conceput ca o clădire normală, însă ulterior beneficiarul a dorit să se investească pe această linie, să se folosească materiale naturale şi să se creeze spaţii interioare mai confortabile. S-au folosit cărămidă aparentă, piatră, s-a amenajat o terasă înierbată şi s-au pus plante pe faţadă. De asemenea, deşeurile sunt colectate selectiv", a completat Raţiu.
Pentru ca un imobil să obţină o astfel de certificare, dezvoltatorul trebuie să aibă în vedere o serie de aspecte, începând cu terenul utilizat pentru