Inspectorii şcolari din cadrul ISJ Constanţa au descoperit bani şi copii cu subiecte rezolvate în sălile de concurs de la Liceul „G. Călinescu“, respectiv de la Liceul „Ion Bănescu“, Mangalia
Sesiunea iulie a examenului de bacalaureat 2013 s-a finalizat cu peripeţii la Constanţa. dacă prima probă a fost lipsită de incidente majore, la proba de miercuri, 3 iulie, a fost semnalat primul caz de posibilă fraudă. O elevă de la Liceul „Lazăr Edeleanu“, din Năvodari, eliminată după ce a fost prinsă cu telefonul mobil asupra ei, a reclamat că i s-ar fi cerut bani pentru a fi lăsată să copieze. În acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a demarat cercetări, întrucât eleva a făcut plângere.
La primele două probe scrise, inspectorii ISJ au depistat 50 de tentative de fraudă (elevi cu telefoane mobile sau cu fiţuici) şi, potrivit legislaţiei, aceşti candidaţi nu mai pot susţine următoarele două sesiuni de bacalaureat.
Vineri, însă, la ultima probă a bacalaureatului, incidentele s-au agravat. Ambele incidente care au ajuns în atenţia Poliţiei au fost semnalate de către inspectori ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, semn că doar un supracontrol a putut asigura corectitudine la această sesiune a bac-ului.
În primul caz, la centrul de examen de la Liceul Teoretic „G. Călinescu“, într-o sală de examen, un membru al comisiei şi inspectorii şcolari din cadrul ISJ care monitorizau desfăşurarea concursului au găsit, într-o cană, un pachet de şerveţele în care se găseau câteva bancnote de 50 lei. Nimeni nu a revendicat banii, aşa încât imediat a fost sesizată Poliţia, care a trimis mai multe echipaje la liceu. După ce examenul s-a încheiat, a început şi ancheta Poliţiei, iar oamenii legii au ridicat mai multe documente de la unitatea de învăţământ. Comisia de bacalaureat a centrul de examen de la Liceul „G. Călinescu“ a refuzat să discute de jurnaliş