Fenomenul nu este nou. Nu este nici schizofrenie, nici retard mental. Hikikomori se manifesta prin izolare voluntare pentru mai multe luni, vezi ani.
BBC explica acest fenomen care ia o tot mai mare amploare in Japonia. O ancheta realizata de un cabinet de specialitate in 2010 estimeaza la 700.000 numarul persoanelor atinse de aceasta afectiune. In realitate, completeaza medicul psihiatru Tamaki Saito, sunt mai multi, aproape un milion.
Cele mai numeroase cazuri se intalnesc la tineri de aproximativ 15 ani, varsta critica a trecerii spre adolescenta. BBC relateaza, atfel, povestea lui Hide, care a devenit un hikikomori, retragandu-se, treptat, din lumea sociala. Pentru a-si evita parintii, el a preferat sa doarma ziua, noptile petrecandu-le in fata televizorului sau a calculatorului.
Care este motivul aceste retrageri? BBC evoca mai multe cauze, printre care probleme de adaptare, dificultatile varstei si presiunea sociala resimtita de tinerii niponi. Ascunsi in camerele lor si refuzand orice dialog, ei isi pierd, incetul cu incetul increderea in sine, lasand loc unui sentiment tot mai acut al esecului lor social. Iar perspectiva de a parasi domiciliul familial devine de-a dreptul infricosatoare.
In decurs de doua decenii, varsta medie a hikikomori a crescut de la 21 la 32 de ani, fapt ce demonstreaza dificultatile iesirii dintr-o astfel de stare. Factorul economic are si el un rol. Andy Furlong, profesor la Universitatea din Glasgow, considera ca exista o legatura intre fenomenul Hikikomori si explozia bulei economice din anii 1980 in Japonia si inceputul recesiunii din anii 1990. Doua momente care au rupt logica lucrurilor, conform careia bunele rezultate scolare deschid drumul catre universitati de elita, care ofera, la randul lor, locuri de munca bine platite. Astfel ca noua generatie s-a vazut pusa fata in fata cu o piata a m