Senzaţia de rău de mişcare apare la persoanele care prezintă o neconcordanţă între receptorii vizuali şi cei ai echilibrului, situaţi în urechea internă.
Ea debutează brusc, cu o stare generală de disconfort şi se manifestă prin senzaţie de greaţă, ameţeală, transpiraţii reci şi prin durere de cap.
„Persoanele care ştiu că au rău de mişcare ar trebui să meargă la medicul de familie înainte de a pleca la drum. Într-adevăr, există o serie de medicamente care se recomandă în acest sens, însă din cauza reacţiilor adverse, trebuie luate numai cu prescripţie medicală. În plus, ele pot interacţiona cu alte medicamente sau cu alcoolul", explică medicul de familie Călin Ciubotaru din Bucureşti.
Ghimbirul, cel mai bun remediu antigreaţă
Chiar şi în cazul persoanelor care au rău de mişcare, călătoria cu maşina, cu autocarul, cu vaporul sau cu avionul pot fi experienţe plăcute dacă simptomele sunt ţinute sub control. Senzaţia de greaţă, de exemplu, care este cel mai supărător simptom, poate fi controlată cu ajutorul ghimbirului.
„Cu o jumătate de oră înainte de a pleca de acasă, mestecaţi o bucăţică de ghimbir sau luaţi o bomboană cu ghimbir (se găsesc la PLAFAR). Uşor de administrat este şi tinctura de ghimbir. În 200 ml de apă, se pun 30 de picături de tinctură de ghimbir", explică medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie.
Tonicele cerebrale combat ameţeala
În general, greaţa se asociază cu stări de ameţeală, care însă pot fi controlate cu ajutorul tonicelor cerebrale. Deoarece au în compoziţie, printre altele, ginkgo biloba, tonicele cerebrale reglează mecanismele cerebrale responsabile de echilibru.
De asemenea, pe lângă stările de ameţeală, mai combat durerea de cap ce apare pe sistem nervos şi stările de anxietate, frecvente înainte de călătorie. De ajutor