Peste vară, farmacia pare că se mută în livadă. Cireşele, caisele, afinele şi toate celelalte fructe de sezon conţin atât de multe substanţe benefice pentru organism, încât starea ta de sănătate se va îmbunătăţi vizibil, dacă le vei include în meniul zilnic. Şi silueta va avea de câştigat, pentru că sunt săţioase, sunt pline de antioxidanţi şi te ajută şi să slăbeşti. Lector dr. Lygia Alexandrescu îţi spune care sunt proprietăţile acestor adevărate medicamente naturale.
CIREŞE Aceste fructe au efect anticancerigen şi antiîmbătrânire (graţie conţinutului crescut de antioxidanţi) şi efect antiinflamator - pigmentul antocianic, care dă culoarea fructului, reduce inflamaţiile şi durerile, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele, scăzând astfel riscul de afecţiuni cardiovasculare. Cireşele au un efect benefic şi asupra creierului: consumând 300 g din aceste fructe pe zi, vara, previi boli neurodegenerative precum demenţa sau Alzheimer. Betacarotenul din compoziţia lor fortifică sistemul imunitar şi dă strălucire pielii. Iar conţinutul mare de apă (peste 75%) le recomandă în diete. Atenţie! Dacă ai sensibilitate gastrică, diabet sau colită de fermentaţie activă, consumă cireşe rar şi în cantitate mică!
VIŞINE Bogate în potasiu, vişinele contribuie la stabilizarea ritmului cardiac şi la sănătatea pielii. Iar antioxidanţii pe care îi conţin din belşug detoxifică organismul. Alţi nutrienţi din aceste fructe reduc nivelul de acid uric din sânge, prevenind atacurile de gută şi afecţiunile renale. Atenţie! Dacă ai probleme cu aciditatea sucului gastric sau cu diabetul, evită vişinele! Aceste fructe sunt contraindicate şi în caz de diaree sau de afecţiuni cronice ale plămânilor.
AFINE Vitaminele A şi C din afine, în combinaţie cu antocianina, îmbunătăţesc acuitatea vizuală, circulaţia la nivelul ochilor şi protejează retina împotriva radicalilor