În marile magazine din Iaşi, moda produselor bio a dus la amenajarea unor standuri proprii în supermarketuri şi hipermarketuri. Persoanele care vor să cumpere astfel de produse au nevoie de lupă pentru a citi lista de ingrediente.
Mai mult, unele dintre produse nu au deloc informaţii în limba română, iar diferenţele de preţuri dintre produsele bio şi cele normale sunt foarte mari, cu toate că ingredientele sunt aproape aceleaşi.
Dincolo era mai ieftin
“Produse bio”: asta pot citi ieşenii în marile magazine, atunci când se plimbă printre raioane şi ajung la secţiunea în care există, potrivit etichetelor numai produse realizate din ingrediente naturale. Preţurile sunt însă foarte mari, comparativ cu celelalte produse, deşi ingredientele sunt aproximativ aceleaşi. De exemplu, un borcan de dulceaţă de vişine bio costă, în medie, în jur de 12 lei, în condiţiile în care are maxim 300 de grame. Prima dintre problemele pe care ieşenii le întâmpină când vine vorba de produsele bio este că etichetele au un scris foarte mic ce necesită anterior achiziţia unei lupe. De precizat este faptul că unele dintre produsele bio nu nici măcar informaţiile traduse în limba română, pentru ca oricine să ştie ceea ce cumpără. Pentru a afla care sunt condiţiile în care cineva poate comercializa produse bio, i-am contactat pe reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). “Cei care vând astfel de produse trebuie să se înregistreze la noi, să aibă un contract cu un organism de certificare cu datele firmei şi să aibă buletinele pentru produse în regulă. În ceea ce priveşte judeţul, aş putea spune că există destui producători de produse bio, dar nu şi comercianţi”, a declarat Neculai Olariu, directorul DADR. Pe rafturile magazinelor am găsit de asemenea şi covrigei bio, cafea bio, făină bio, ciocolată bio, precum şi b