„Un om extraordinar, cu o viaţă extraordinară. Atât ca primar, cât şi ca universitar, mă simt foarte bine să ştiu că în acest oraş există oameni de talia acad. prof. dr. Ioan Munteanu. Timişoara se mândreşte cu omul, cu medicul, cu profesorul şi academicianul Ioan Munteanu”, a mărturisit primarul Nicoale Robu, sâmbătă, 6 iulie, cu prilejul aniversării a 75 de ani a acad. prof. univ. dr. Ioan Munteanu, în Aula Academiei Române Filiala Timişoara.
„Prof. Ioan Munteanu Întâiul sau prof. Ioan Munteanu Primul” a fost expunerea pe care acad. prof. dr. Ioan Păun Otiman a prezentat-o despre activităţile şi faptele de excepţia pe care le-a înfăptuit profesorul de-a lungul timpului. Dintre acestea amintim: dr. Ioan Munteanu înfiinţează, dotează şi organizează în 1995 la Clinica Bega Timişora primul Centru de Laparoscopie, Chirurgie Laparoscopică, Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer din România şi printre primele din Europa. Astfel, s-a pus baza ştiinţifică, cât şi cea materială, pentru ca în 1995, dr. Munteanu să realizeze prima fertilizare in vitro în România, iar în 6 februarie 1996 s-a născut Daniel, primul copil român obţinut datorită unuia dintre cele mai mari succese ştiinţifice ale medicinei secolului 20. De atunci, la acest centru, s-au născut sute de copii (prin metode ale reproducerii umane asistate). Rezultatele centrului au fost publicate în reviste de specialitate din întreaga lume.
„A fost primul român făcut în eprubetă. Un băiat fain. Are 183 centimetri şi e baschetbalist”, a accentuat dr. Munteanu.
De asemenea, profesorul a realizat primele sarcini gemelare şi multiple prin fertilizare in vitro şi embriotransfer şi astfel memele au născut primii tripleţi în România. Profesorul a organizat Primul Congres Naţional de Reproducere Umană Asistată în România. Prof. dr. Munteanu este primul şi singurul om de ştiinţă căruia, prin excepţie, i