Băncile cu cele mai extinse zece reţele teritoriale deţin 80% din sucursalele şi agenţiile din sistemul bancar, puţine instituţii de credit mai având reţele care să acopere şi oraşele mici după ajustarea prezenţei teritoriale din ultimii ani. Doar cinci bănci au reţele mai mari de 500 de unităţi, echivalentul unei cote de piaţ de circa 10%.
CEC Bank, deţinută de stat, ocupă prima poziţie în clasamentul băncilor cu cele mai multe sucursale şi agenţii, cu un număr de 1.097 de unităţi, deşi a închis peste 300 de locaţii de la începutul crizei. Anul acesta, banca a renunţat la 30 de unităţi neprofitabile, iar oficialii băncii au sugerat recent că procesul va continua, mai ales în contextul în care banca are de departe cea mai mare reţea deşi după volumul activelor administrate deţine doar poziţia a patra pe piaţă.
Pe poziţia a doua se află BRD, care ocupă locul doi pe piaţă şi după volumul activelor administrate, cu o reţea de 915 sucursale şi agenţii. BRD a închis circa 20 de unităţi în ultimul an, după ce mult timp a evitat să se alinieze trendului general de pe piaţă şi şi-a conservat reţeaua la nivelul anterior crizei. Banca a început însă anul trecut să-şi reevalueze reţeaua teritorială.
Mai multe bănci mari au început să analizeze mai atent eficienţa unităţilor, în concordanţă cu nivelul cererii de servicii bancare. Peste 320 de sucursale şi agenţii au dispărut anul trecut din sistem, ceea ce înseamnă o accelerare a restructurării după mai mulţi ani în care bancherii au fost reticenţi să se ajusteze la noile condiţii din piaţă pentru că sperau la o revenire rapidă a economiei şi implicit a cererii de credite.
Băncile cu cele mai extinse zece reţele teritoriale deţin 80% din sucursalele şi agenţiile din sistemul bancar, puţine instituţii de credit mai având reţele care să acopere şi oraşele mici după ajus