Problema câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei, care este încă departe de a fi rezolvată, se complică şi mai mult din cauza unor aspecte care nu au fost luate în calcul până acum.
În vreme ce foarte mulţi suceveni îşi doresc ca numărul câinilor de pe străzi să se reducă simţitor, pentru siguranţa lor şi a celor dragi, reclamaţii în acest sens fiind depuse cu zecile, săptămânal, la Primăria Suceava, alţii, îngrijoraţi de soarta câinilor, trag un semnal de alarmă asupra condiţiilor de viaţă a acestora.
„Sunt deja prea mulţi câini în adăpost, iar mâncarea nu a fost suplimentată. Când vor fi mai mulţi, vor muri de foame. Decât să-i chinuie mai bine să-i eutanasieze!”, spune Lăcrămioara Csinta, unul din sucevenii care nu văd cu ochi buni campania de prindere a câinilor de pe străzi, considerând că acestora le-ar fi mult mai bine dacă ar fi lăsaţi liberi.
„Eu am opt acasă, nu pot lua mai mulţi, ca şi aşa am probleme cu vecinii”, spune iubitoarea de animale, care s-a arătat nemulţumită de condiţiile în care trăiesc cei duşi la adăpostul din lunca Sucevei.
Una din principalele ei nemulţumiri se referă la mizeria din cuştile câinilor. Numai că situaţia din teren contrazice total spusele acesteia. În cuştile câinilor este o curăţenie exemplară, chiar şi în vechiul adăpost, care pe vremuri era un un loc sinistru.
„Avem probleme cu lipsa de personal, e greu să faci curat în cuştile a peste 1.400 de câini cu doar doi-trei oameni, dar avem noroc de ajutorul voluntarilor care vin şi fac aici o muncă foarte grea”, spune Cătălin Rusu, medicul veterinar care se ocupă de adăpost din partea Asociaţiei ProAnima.
Acesta consideră că încredinţarea administrării adăpostului unei asociaţii non-profit ar rezolva problema lipsei forţei de muncă, pentru că ar putea fi angajat personal suplimentar la întreţinere, lucru imposibil în prezent, când adăpostul e