Evenimentele din ultima saptamana au schimbat in buna masura planurile (cel putin pe cele declarate) pe care si le facusera atat Puterea, cat si Opozitia.
A fost mai intai decizia Curtii Constitutionale care a aruncat in aer practic doua dintre cele mai importante proiecte ale USL - revizuirea Constitutiei si reorganizarea teritorial - administrativa. Fie ca referendumul pentru modificarea Legii va fi organizat in 2013, fie in 2014, exista foarte multe sanse ca de promisiunea uselistilor sa se aleaga praful.
Iar riscul de a trece in 2013 revizuirea Constitutiei prin referendumul cu pragul fixat la 50% si de a inregistra astfel un esec de proportii, care ar exprima in fond dezamagirea deja existenta in randul electoratului fata de guvernarea USL, nu pare a fi un risc rational pe care majoritatea uselista sa si-l asume fara mari emotii.
Si cel mai probabil, asa cum s-a intamplat intotdeauna in politica romaneasca, proiectele se vor ingropa de la sine, in momentul in care necesitatile, crizele si planurile cotidiene vor lua fata si vor alunga revizuirea si regionalizarea in sertarele Parlamentului.
Asa cum s-a intamplat si in timpul guvernarii PDL, cand singurele prioritati au fost sa faca rost de bani ca sa plateasca salariile si pensiile si, bonus, sa taie veniturile, sa reduca posturile si sa instaureze austeritatea.
In comparatie, Guvernul Ponta a incercat sa furnizeze cel putin iluzia ca economia si-a revenit, ca austeritatea a fost abolita si ca macar cinismul fostilor guvernanti a fost inlaturat. Compromisurile pe care le-a facut cu Traian Basescu au dat nastere celor doua centre de putere care conduc astazi Romania.
Nu sunt doua puteri egale, nici uniforme, nu controleaza aceleasi institutii si evident nici aceiasi oameni, insa intra din cand in cand in conflict, in ciuda pactului de coabita