Oamenii se lasă păcăliți și acceptă locuri de muncă în străinătate, fără nicio garanție că vor fi plătiți. Cele mai multe rețele de traficanți funcționează în Germania. 80 de oameni din Iași și Bacău au plecat la Hamburg, la muncă,și au ajuns să caute prin containere, ca gunoierii. Atenție mare când primiți oferte de muncă!
Şase indivizi din judeţul Bacău au organizat o reţea care plasa forţă de muncă la negru în Germania. Celor 80 de persoane racolate le-au fost promişi câte 1.000 de euro pe lună, cazare şi mâncare. În schimb, au primit cinci euro care trebuia să le ţină de foame o săptămână. Disperaţi, oamenii s-au apucat de furat din magazine ori de cerşit. În capcana escrocilor au căzut şi zeci de persoane din judeţul Iaşi. Membrii grupării au fost reţinuţi şi se află acum în arestul IPJ, în timp ce procesul lor este pe rol, în instanţă.
Tată şi fiu
Lipsurile materiale au stat la baza hotărârii celor 80 de persoane de a accepta oferta unui loc de muncă în Germania. Nici salariul promis nu a fost de neglijat: 1.000 de euro lunar, cazare şi mâncare. În schimb, aceştia au primit cazare în locuri insalubre şi preţ de câteva luni au trăit la limita sărăciei. Printre cei care au pus la cale reţeaua de trafic de persoane se numără şi un consilier local din satul Corbasca, judeţul Bacău. “Tartorul” grupării a reuşit să amăgească 24 de persoane, în complicitate cu trei dintre fiii săi. În perioada 2009 - 2011, Udilă Dura a racolat mai mulţi tineri pe care i-a dus la muncă în Germania şi Olanda, i-a exploatat şi i-a dus la cerşit. Victimele, de loc din comuna Blăgeşti, judeţul Bacău ştiau să cânte la acordeon sau voce. De religie penticostal, Udilă Dura este căsătorit, are şapte copii şi zece nepoţi. Benjamin Dura, unul dintre copiii lui, l-a ajutat la racolarea victimelor. Acesta administrează un magazin din satul Băcioiu, comuna Corbasca, judeţul Bacău şi