Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat la ultima sedinta de politica monetara inca un semnal pentru reducerea dobanzilor la credite. Relaxarea monetara anuntata de cateva luni de BNR si inceputa efectiv dupa sedinta CA din 1 iulie ar trebui sa forteze bancile sa taie dobanzile la credite.
De altfel, Isarescu considera ca scaderea dobanzilor la unele credite acordate de banci se va observa in aceasta vara, dupa ce banca centrala a redus luni dobanda cheie.
"Banca Nationala a dat semnalul pentru reducerea dobanzilor la credite. Cred ca este si o chestiune de incredere, adica bancile trebuie sa vada ca aceasta tendinta este de durata, nu este una accidentala. Si prin faptul ca, pe de o parte, de mai multe luni dobanzile pe piata monetara sunt sub 5,25%, iar pe de alta parte, acum coborand si dobanda de politica monetara, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dam sistemului bancar, mediului de afaceri si publicului din Romania, eu cred ca transmisia ar trebui sa se faca destul de repede", a declarat Isarescu intr-un briefing de presa dupa sedinta CA.
El a aratat ca BNR nu poate impune bancilor sa reduca dobanzile la credite, iar fiecare banca are o autonomie, o gestiune, fiecare isi face calculele de armonizare necesare.
Dobanzile la credite au urcat in ultimul an: nici vorba de relaxarePana acum, bancile nu au inceput pe ansamblu relaxarea conditiilor de creditare, la imprumuturile in lei, dobanda anuala efectiva (DAE) urcand cu aproape 50 de puncte de baza la creditele de consum in perioada iunie 2012-mai 2013, de la 14,84% la 15,20%.
Inlesnirea creditarii nu s-a vazut pe segmentul imprumuturilor in moneda nationala nici la creditele ipotecare, DAE avansand in aceeasi perioada de la 7,51% la 7,82%
De asemenea, DAE in c