Avionul solar Solar Impulse care a plecat, sâmbătă, în ultima etapă în ultima etapă a călătoriei sale de-a lungul Statele Unite ale Americii, a fost nevoit să aterizeze mai devreme din cauza unei defecţiuni tehnice, potrivit Live Science.
Aeronava solară a aterizat la aeroportul JFK din New York după ce aripa stângă a suferit o ruptură de 2,5 metri lungime. Controlorii de trafic aerian au declarat că nici avionul, nici pilotul nu se aflau în pericol, însă s-a luat decizia de ateriza cu câteva ore mai devreme. Solar Impulse trebuia să aterizeze după 21 de ore de zbor, timp în care ar fi trebuit să treacă deasupra câtorva atracţii new-yorkeze.
„Am avut o mică problemă tehnică care a fost descoperită după ce am pozat avionul dintr-un elicopter. Aeronava este construită din diverse materiale – celule solare deasupra aripii şi un înveliş subţire sub acestea. O parte din acest înveliş s-a desprins“, a declarat pilotul şi co-fondatorul André Borschberg.
El a mai spus că nu se ştie deocamdată ce a provocat ruptura, însă aceasta nu i-a afectat abilitatea de a manevra avionul ultra-uşor. „Nu aş fi ştiut de ruptură dacă nu aş fi fost anunţat de către cei din elicopter. A fost pură întâmplare, însă după aceea am ales să punem siguranţa pe primul loc şi să aterizăm mai repede decât fusese anticipat“, a mai spus Borschberg.
Celălalt cofondator al Solar Impulse, Betrand Piccard, a declarat că, în ciuda acestui incident, călătoria avionului de-a lungul SUA a fost un real succes. „Este incredibil că am avut atât de puţine probleme. În mod normal, cu un prototip faci un zbor după care trebuie să schimbi o mulţime de lucruri. Solar Impulse a fost extrem de sigur şi ce a cedat azi a fost o bucată de material – avionul a fost construit pentru conservarea energiei şi are panouri solare şi baterii, dar a cedat o bucată normală de material. În cele din urmă, am reuşi