Fără două reactoare nucleare, dar ajutată de eoliene, centrala nucleară de la Cernavodă a fost, week-endul trecut, în topul producătorilor de energie la nivel naţional. Potrivit rapoartelor Transelectrica privind Sistemul Energetic Naţional, sâmbăta şi duminica trecută Nucleara s-a clasat pe locul doi în ceea ce priveşte producţia de energie, cu o producţie liniară de 1.401 – 1.408 megawaţi pe oră. Deşi a fost depăşită de hidrocentrale, care au produs între 1.600 şi 1.800 de megawaţi, Nucleara este cea mai constantă „fabrică“ de curent din România. La producţia reactoarelor nucleare se adaugă un volum de peste 600 de megawaţi, care provin din parcurile eoliene de pe litoral. Cu totul, malul mării a produs în week-end peste 2.000 de megawaţi, lucru care clasează litoralul pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte furnizarea de curent electric.
Deşi se află pe locul patru în ceea ce priveşte producţia de energie, după hidrocentrale, nucleară şi centralele pe cărbune, eolienele sunt cu mult peste restul surselor de energie, respectiv centralele pe gaze, care au produs puţin peste 300 de megawaţi în week-end şi fotovoltaicele, care au înregistrat o medie orară de producţie de numai 11 megawaţi. Litoralul ocupă primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte investiţiile în energie regenerabilă, cu un potenţial estimat de peste 10 miliarde de euro pentru următoarea perioadă.
Statul român a aprobat, pentru intervalul 2011 – 2020, o schemă de sprijin care prevede subvenţii de 10,5 miliarde de euro pentru producătorii de energie verde. Potrivit Transelectrica, există deja contracte pentru 10.000 de megawaţi şi s-au dat avize pentru alţi 10.000 de energie eoliană. Chiar şi aşa, cu numai jumătate din capacităţile anunţate instalate, eolienele reuşesc producţii precum cele menţionate mai sus şi chiar dublu decât atât. În perioada iernii, viscolul ridic