Românii nu mai au bani pentru concedii. O arată datele furnizate de Federaţia Patronatelor din Turism. Cererea pentru bilete de vacanţă în ţară şi străinătate a scăzut în acest an cu 25%. Rezervările de tip early-booking au fost la mare căutare. Turiştii au optat pentru cele mai ieftine destinaţii şi variante de cazare.
Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, românii au renunţat în primul rând la destinaţiile scumpe. Iar Turcia este una dintre ele. În anii trecuţi, litoralul turcesc era ocupat în mare parte de români care alegeau vacanţe în regim all inclusive, în hoteluri de 4 şi 5 stele, poziţionate chiar pe malul Mediteranei. Acum reprezentanţii patronatelor din turism spun că Turcia nu mai e la fel de solicitată de turiştii de la noi. Motivul? Criza economică prelungită şi teama românilor de a mai cheltui bani, speriaţi fiind şi de scumpirile anunţate de la 1 iulie.
Faptul că românii au renunţat la călătoriile în străinătate nu înseamnă că turismul intern merge mai bine. Datele furnizate de FPTR arată că începutul sezonului estival este mai slab comparativ cu anul trecut. Cu toate că preţurile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de zece procente comparativ cu 2012, românii continuă să fie rezervaţi şi pândesc ofertele de tip last minute, cele care au reduceri chiar şi până la 75 la sută.
Aşa se explică şi de ce în primele patru luni ale anului ofertele de tip early booking s-au vândut cu 20% mai bine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările biletelor de călătorie la tarife standard au scăzut cu 25%.
Dacă privim în ansamblu, situaţia nu este nouă. Potrivit statisticilor, şi anul trecut numărul celor care şi-au petrecut vacanţa în străinătate a fost în scădere, iar dintre cei care au fost în vacanţă în ţară, două treimi s-au cazat la părinţi, bunici, rude şi prieteni.
Sursa: realitatea.net @N_