În volmul al optulea de „Însemnări zilnice“ ale Reginei Maria a României, publicat de Editura Polirom, se regăsesc consemnări din 1926, un an nefast pentru familia regală. La sfârşitul anului 1925 se instalează criza dinastică, deoarece Carol renunţă la toate drepturile de moştenitor al tronului, în anul următor se schimbă guvernul României şi, în plus, regele Ferdinand este diagnosticat cu cancer.
Lupta pentru conducerea guvernului s-a dat, în 1926, între echipa Averescu-Goga şi Maniu, Iorga şi Argetoianu. Indiferent care ar fi câştigat, Casa Regală ar fi fost prinsă la mijloc. „Averescu şi Goga păreau solemn triumfători. Ştiu că nu este un aranjament magnific, dar ar fi mai buni Maniu, Iorga, Argetoianu? Partea cu adevărat tristă este că toţi ceilalţi vor fi furioşi pe rege şi acest guvern va fi considerat a fi al meu, pentru că atât Goga, cât şi Averescu cred mult în mine. Nicio soluţie nu-mi face plăcere. Aceasta este una slabă, dar totodată este mai bună decât dacă i-ar fi ales pe cei care în toate ocaziile au făcut greşeli şi au acţionat împotriva dorinţelor regelui“, notează Regina Maria a României pe 30 martie 1926.
Regina Maria a României (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, a fost soţia regelui Ferdinand şi mama regelui Carol al II-lea. A început să-şi scrie jurnalul în decembrie 1918 şi de atunci şi-a aşternut aproape zilnic pe hârtie memoriile, până în 1938, cu puţin timp înaintea morţii.
Volumul al optulea al „Însemnărilor zilnice“ scrise de Regina Maria a României povestesc diversele întâmplări ale anului 1926, care a fost nefast pentru familia regală. În decembrie 1925, Carol a renunţat la „toate drepturile de moştenitor al tronului“, iniţiind aşa-numita criză dinastică. Ca urmare, adversarii Casei Regale au început o campanie de acuzaţii la adresa reginei şi a prim-ministrului Brătianu,