Piața Tahrir din Cairo s-a animat astăzi din nou, zeci de mii de manifestanți adunându-se pentru a apăra, conform declarațiilor proprii, “legitimitatea poporului” și pentru a-și arăta susținerea față de decizia armatei de a-l alunga pe Mohamed Morsi de la putere, în urma manifestaţiilor masive îndreptate împotriva fostului preşedinte.
În același timp, tot la Cairo, islamiştii, partizani ai preşedintelui înlăturat de la putere, continuă să se mobilizeze pentru a apăra ceea ce numesc, la rândul lor, “legitimitatea” primului preşedinte ales democratic din istoria ţării.
Într-un cortegiu care se îndrepta în direcţia Pieței Tahrir, devenită loc simbolic, se putea citi pe o pancartă, scris în limba engleză, următorul mesaj:
“Egiptul a avut parte de o revoluţie populară, nu de o lovitură de stat!“.
În opinia unora dintre manifestanții prezenți în Piața Tahrir, destituirea președintelui Morsi nu este “contrară democraţiei, deoarece 30 de milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a îşi exprima furia“.
După suspendarea Constituţiei şi destituirea miercuri a preşedintelui Morsi, înlocuit de liderul Înaltei Curţi Constituţionale, armata a dus o campanie de arestări în rândul liderilor din Frăţia musulmană, din care face parte şi Morsi, care este încă arestat.
Care este punctul de vedere al susținătorilor președintelui înlăturat de la putere, Mohamed Morsi?
Față de aceste măsuri, reacțiile venite din partea susținătorilor lui Morsi au fost și ele extrem de vehemente:
“Militarii au furat legitimitatea şi votul meu. Sunt trădători şi hoţi!”,
a fost opinia consemnată de jurnaliști a unui student venit din Assiout pentru a-și manifesta susținerea față de președintele înlăturat de la putere.
Mohamed Morsi a fost primul preşedinte egiptean care nu a făcut parte din rândurile armatei.
Morsi a fost ales în iunie 2012