Comuna olteană Dobrosloveni va deveni un obiectiv istoric important, Consiliul Judeţean Olt luând decizia să sprijine săpăturile arheologice care se vor face în zona în care specialiştii cred că se afla Romula Malva, capitala provinciei romane Dacia Malvensis.
Consiliul Judeţean Olt va încheia un parteneriat cu Universitatea din Bucureşti pentru amplasarea unui sit arheologic în comuna Dobrosloveni. Istoricii vor efectua săpături pe locul unde se crede că se afla reşedinţa guvernatorului provinciei romane Dacia Malvensis din capitala Romula Malva. CJ Olt va asigura finanţarea pentru împrejmuirea zonei şi instalarea unui sistem de supraveghere video.
„Intenţia mea este să facem un parteneriat pentru acest obiectiv istoric. Din discuţiile cu foarte mulţi specialişti şi din multele cercetări care s-au mai făcut pe porţiune mică, se pare că, de fapt, capitala Daciei Malvensis, Romula Malva, este în acea zonă. Sigur că nu vom şti aceste lucruri până nu vom face şi cercetările care se impun. Pentru aceste cercetări, în primul rând, trebuie să împrejmuim câteva hectare de teren, acolo unde se crede că a fost reşedinţa guvernatorului Daciei Malvensis şi să începem săpăturile. De asemenea, vom instala şi camere video. Este posibil să găsim adevărate comori acolo şi ele trebuie să fie în siguranţă”, a declarat Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt.
Cei mai mulţi istorici plasează Malva la Reşca-Romula, pe raza comunei oltene Dobrosloveni, iar Dacia Malvensis în Oltenia. Aceştia se bazează pe textul unei inscripţii aflate în Sevilla, la baza turnului La Girallda. S-a păstrat până în prezent doar o copie realizată, în anul 1575, de umanistul Ambrosie de Morales şi un mulaj în ghips aflat la muzeul din Sevilla. În rândurile patru şi cinci ale inscripţiei este menţionată localitatea Romula: „Cvratori Civitasis Romulen/Sium Mavensium”.
De aseme