Veştile neobişnuit de bune venite de pe piaţa muncii din SUA au creat nervozitate pe pieţe întărind ideea că Rezerva Federală (Fed) va începe poate chiar din septembrie să închidă robinetul cu care alimentează de câţiva ani economia cu sute de miliarde de dolari. Ca urmare costurile de finanţare ale celei mai mari economii din lume au urcat la maximul ultimilor doi ani, iar optimismul insuflat pieţelor de marile bănci centrale europene s-a disipat rapid.
„Piaţa muncii a căpătat un impuls puternic„, apreciază Chris Rupkey, analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi, citat de Los Angeles Times. Numărul net al locurilor de muncă din SUA a crescut cu 195.000 luna trecută. Piaţa muncii este considerată de mulţi analişti ca fiind un indicator al sănătăţii economiei. Fed, banca centrală a Americii, achiziţionează active de 85 miliarde dolari în fiecare lună pentru a stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă şi a promis că va face aceasta până când rata şomajului va coborî la un nivel mulţumitor. Rata era de 8,1% când actuala versiune a programului a fost lansată, în decembrie anul trecut. Ben Bernanke, preşedintele Fed, a declarat luna trecută că vrea ca indicatorul să ajungă la 7% înainte ca instituţia să închidă complet robinetul lichidităţilor. În iunie rata şomajului a fost de 7,6%. Unii analişti consideră că rata stagnează doarece tot mai mulţi oameni descurajaţi iniţial reîncep să-şi caute de lucru, ceea ce este un semn bun pentru economie care nu ar trebui să împiedice planurile Rezervei Federale.
Au crescut randamentele
Însă ceea ce ar putea reprezenta un obstacol pentru aceste planuri este creşterea dobânzilor şi randamentelor. Yieldurile bonurilor de trezorerie americane cu scadenţa la zece ani, de referinţă pentru costurile de finanţate ale ţării, au crescut vineri, ziua anunţării rezultatelor de pe piaţa muncii, cu 20 de pu