Absolvenţii de gimnaziu olteni au de ales între cele 4.256 de locuri puse la bătaie de cele 33 de licee din judeţ. Cum nu există noţiunea de „admis” sau „respins” la Evaluarea Naţională, oricine poate intra la liceu, având în vedere că, în 2013, sunt 3.850 de absolvenţi.
Nu trebuie să ai o medie de admitere mai mare de cinci ca să-ţi asiguri locul la un liceu. Metodologia de repartizare computerizată a elevilor prevede calculul mediei de admitere, în urma adunării mediei de la Evaluarea Naţională cu cea a claselor V-VIII. Astfel, există cazuri în judeţul Olt de elevi care au reuşit „performanţa” să ia nota unu la ambele probe ale Evaluării Naţionale şi să aibă o medie de admitere apropiată de nota 3,50. În ciuda acestui lucru, aceşti elevi au posibilitatea să intre la liceu. Trebuie doar să-şi dorească să devină liceeni. Această constatare vine ca urmare a faptului că cei 3.850 de absolvenţi ai clasei a VIII-a trebuie să ocupe 4.256 de locuri din liceele oltene. Diferenţa de 406 locuri ar putea fi ocupată de elevi din judeţele limitrofe.
Liceeni cu nota unu la Evaluarea Naţională
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, edu.ro, cinci elevi din judeţul Olt au luat doar punctul din oficiu la cele două probe ale Evaluării Naţionale. Deşi, teoretic, nu au promovat acest examen, metodologia le permite acestor elevi să intre la liceu. Singurul obstacol pe care îl mai au de urmat este repartizarea computerizată din 16 iulie. Miercuri, au fost afişate rezultatele finale ale Evaluării Naţionale, contestaţiile ridicând uşor procentul notelor peste cinci, obţinute de elevii olteni, de la 60,97% la 61,09%. Procentul notelor de trecere la proba de limba şi literatura română este de 75,10%, în timp ce la matematică, 52,82% dintre elevi au luat note peste cinci.
Ei intră la liceu cu media 10
18